Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВівторок, 23.04.2024, 16:32

Комунальний заклад "Нельгівська гімназія"

Меню сайту
Наше опитування
Ви, відвідувач нашого сайту:
Всього відповідей: 91
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Блог

Головна » 2016 » Жовтень » 10 » Мій рідний край - моя земля (перший урок)
19:18
Мій рідний край - моя земля (перший урок)

 

Перший урок на тему

«Мій рідний край, моя земля»

І. Організація класу

- Дорогі діти, ось ви в школі, на першому уроці. Вітаю вас з Днем знань, який сьогодні святкує наша Україна. У всіх містах, селах почався новий навчальний рік і сьогодні вся наша шкільна родина зібралася разом, що б мандрувати країною Знань.

ІІ. Повідомлення теми уроку:

  • Діти, як називається наша Батьківщина?
  • А як називаєтесь ви?

Хто я, що я?

Хочеш знати?

Українка моя мати,

Батько мій вкраїнець зроду

І козацького він роду.

І хоч я малий ще нині,

Але вірний син Вкраїни,

І віддам свої всі сили

Україні моїй милій.

-  В народі кажуть «Людина без Батьківщини, що пташка без домівки».

То ж урок буде присвячений дорогій Батьківщині, милій Україні, найдорожчій і найріднішій землі, на якій ми народилися, де жи­вуть наші батьки, рідні, де поховані наші предки.

  1. Актуалізація отриманих знань

     -  Щоб ви намалювали, якщо б вас попросили намалювати свою Батьківщину?

          Що таке Батьківщина?

Під віконцем калина,

Тиха казка бабусі,

Ніжна пісня матусі,

Дужі руки у тата,

Під тополями хата,

Під вербою криниця,

В чистім полі пшениця.

Серед лугу лелека

І діброва далека,

І веселка над лісом,

І стрімкий обеліск.

- Кожен намалював би те, що найдорожче, найрідніше, свій улюблений куточок, де живе, своїх батьків і дідусів та бабусь.  Наш край – це Чорне і Азовське моря, Карпати і Полісся, синьоокі озера Волині, південні степи Криму, терикони Донбасу, Дніпро-Славутич.
 - Україна  - золотий чарівний край. Вона має глибоку історію, мужніх людей, які протягом століть виробили високі моральні правила, що передаються з покоління в покоління.

Дидактична гра «Так» чи «Ні» «Чи добре ви знаєте свою державу?»

  • Столиця України Варшава
  • Найбільша річка України Дніпро
  • Наша Батьківщина називається Китай
  • Прапор України зеленого кольору
  • День незалежності України 8 березня
  • Засновники Києва Щек, Хорив, Либідь.
  • Головна вулиця Києва мк. Сонячний
  • Державні символи України прапор, герб, гімн.

-    Нема в світі нічого милішого за свій край. Край, де ми народились, де всі ми живемо. Окрім великої Батьківщина – України, в кожного з нас є маленька Батьківщина. Це наше місто, наш мікрорайон,наша школа, наш клас. Його теж можна назвати малою Батьківщиною. Зростаючи в ньому ми вчимося дружити, вірити, мріяти, любити один одного. І ця наша любов до рідного міста, домівки, до кожного з нас перетворюється на велику любов до Батьківщини. Любити Україну  і не любити  людей, що живуть в ній, - не можливо! Не можна любити Україну і не любити своє місто. Не можна любити Україну і не любити своїх друзів, однокласників, сусідів. Українці завжди були добрим, щирим, гостинним народом.

- Першими поселенцями Приазов’я в першій половині XVІІІ ст.. були ногайці – нащадки тюрко- і монголомовних племен, які проживали у аулах. Другу групу нових жителів складали переселенці-кріпаки, яких вивозили з старих маєтків.

       У1776-1777 роках ці землі роздавалися російському і українському дворянству. Великі ділянки землі звільнялися після від’їзду приазовських ногайців до Туреччини. Звільнені землі колишніх ногайських аулів було віддано для переселення колоністів з Бесарабії. Тому назви населених пунктів залежать від народу, який їх заселяв.

«Звідки ця назва»

       Азовське море –південний кордон Приморського р-ну  і Запорозької обл., яке в староруських билинах називали Синім морем біля Лукомор’я. Сучасну назву море дістало в ХІІІ столітті за назвою великого південного торговельного центру Азака.

       Нельгівка – село, яке виникло у 1861 році, як колонія болгарських переселенців з Бессарабії, які заселили залишений ногайцями аул Кагач – «аул тих, хто робить відра, «відерників». На картах кінця минулого століття Нельгівка значиться під назвою Михайлівки 2-ї. Село назване за прізвищем Н.Н.Нельговського – контролера попечительського комітету про іноземних переселенців Півдня Росії.

       Юшанли – найбільша з лівобережних притока р. Молочної. У широких заплавних луках цієї річки відгодовують худобу, тому вона цілком заслуговує назви «ішанли» - таке, що дає задоволення.

       - Біля нашого села є такі сусідні села як Зеленівка та Гюнівка. Послухайте, звідки пішла назва цих сел..

       Зеленівка – село, засноване болгарськими колоністами у 1861 році. Назване за прізвищем міністра державного майна А.А.Зеленого, що виділяв землі для переселенців. На місці Зеленівки раніше був аул Жилан-он-єки – «аул двадцяти голих, роздягнутих бідняків».

       Гюнівка – село, заселене болгарськими колоністами з Бесарабії в 1862 році. На місці Гюнівки був раніше ногайський аул Канкас – «криваві брови».

       Село й досі носить назву, одержану від прізвища чиновника міністерства державного майна А.Ф.Гюне, який завідував переселенням та влаштуванням іноземних і російських переселенців у 1861-1862 роках.

1 вересня 2009, а 4 клас 2007 року ви зробили свій перший крок в Країну Знань. І почали створювати свою державу, в якій нам разом дуже добре. Це наш клас. Це наша з вами маленька родина. Вона складається з доброти, гумору, взаємодопомоги, мудрості і захоплень. Кожний з нас приклав свої зусилля в створені цієї сім’ї. Четвертий рік ми разом. За цей час ми встигли подружитися, звикнути один до одного. Звичайно, в нашому шкільному житті не завжди все буває гладко, виникають і проблеми, але в пам'яті залишається все тільки саме хороше, те краще, що є в кожному з нас.

        Ми з вами усі – український народ, який складається з родин малих і великих, дружніх і працьовитих. І як людське серце збагачується любов’ю, добротою, щирістю так і він збагачується відданістю, патріотизмом, мужністю, розумом.

       В нашому класі б’ється 15сердець. І всі 15 сповнені любов’ю, мріями, мудрості, повагою один до одного, до батьків, вчителів.

Сьогодні  ми складемо герб нашого класу.

  • На дошці ви бачите велике серце, це серце нашого з вами класу. Воно тепле і ласкаве. Для того, щоб жити разом потрібно вміти поважати один одного, допомагати один одному, жити однією великою, дружною родиною.
  • Що ж потрібно для того, щоб наше серце завжди посміхалося і гріло нас. (На столі заздалегідь приготовлені картки - пазли зі словами: любити один одного, поважати один одного, цінити, оберігати, прислухатися, сваритися, битися, казати не правду, красти. Діти по черзі читають картки в кінці виходить фотографія класу ).
  • І від цього серце нашого класу стало теплішим і лагіднішим, воно запалює тепло в кожному нашому серці, прислухайтесь…
  • Перед вами на столі лежать сердечка, це маленькі частинки нашого великого серця, без них не було б нашого з вами класу, це Ви, ваші серця повні любові, до батьків, товаришів, вчителів. Я хочу щоб ви відчули себе частинкою нашого великого дружнього колективу.
  • Напишіть на серці те що ви можете віддати великому класному серцю, своїм батькам, товаришам, вчителям.
  • А тепер по черзі починаючи з першої парти підійдіть і наклейте своє сердечко на наше велике серце. А з собою отримаєте інше, візьміть його з собою воно зігріє Вас своїм теплом і нагадає вам про наш перший урок в 2 і 4 класі.
  • Дякую вам за гарний урок!
  • Посміхніться один одному!

 

 

 

 

 

Переглядів: 560 | Додав: Стахій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
  • ВОКТМС Софіївської СР
  • Освіта в Україні
  • Міністерство освіти і науки України
  • Софіївська сільська рада
  • КЗДО "Світлячок" с. Нельгівка
  • Цікаві факти
    Молния в 5 раз горячее чем поверхность солнца.

    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz