Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 28.03.2024, 15:23

Комунальний заклад "Нельгівська гімназія"

Меню сайту
Наше опитування
Ви, відвідувач нашого сайту:
Всього відповідей: 91
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Листопад » 13 » Я ЗНАЮ - МОВА МАМИНА СВЯТА
20:51
Я ЗНАЮ - МОВА МАМИНА СВЯТА

9 листопада наша країна відзначає надзвичайно важливе для нас свято - День української писемності та мови. Це свято відзначається з листопада 1997 р. Тож звернемося до історії української писемності. Письмо – найвидатніший винахід людства, адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому. Саме писемні знаки дали людям можливість зберігати й передавати знання. Кожен народ ішов до створення писемності своїм шляхом. Та етапи розвитку письма в усіх народів земної кулі приблизно однакові.

Сучасні слов'янські алфавіти беруть початок з кирилиці – системи писемних знаків, за допомогою яких слов’янський просвітитель Кирило записав релігійні тексти, проте на Русі й раніше існувало письмо. Сучасним слов'янським письмом послуговуються українці, росіяни, білоруси, болгари, серби, македонці. Слов'янський алфавіт обслуговує потреби десяти відсотків населення Землі.

Ознаки української мови фіксуються в пам'ятках, починаючи з найдавніших джерел, датованих XI століттям. Сучасна українська літературна мова пов'язана з конкретною датою виданням «Енеїди» І.П.Котляревського у 1798 році. Знаменита поема стала першим друкованим твором, написаним живою народною мовою. Ще одну дату – 1840 рік, коли вперше було видано «Кобзар» Тараса Шевченка, можна вважати доленосною: з того часу українська літературна мова стала на шлях розвитку і нормативної стабілізації. На цьому важкому шляху були і перепони, і заборони, найкращі сини й дочки народу віддавали за рідне слово свої життя.

Це свято було встановлено в 1997 році Указом Президента України з метою відзначення важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства. і спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток і популяризацію та водночас демонстрацію її багатства та краси. Також, цього ж дня православна церква вшановує пам'ять святого Преподобного Нестора-Літописця, який був послідовником видатних творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія , і якого називають основоположником письмової української мови .

Колись цього дня віддавали до школи дітей. Батьки зі школи йшли до церкви та ставили свічку перед образом преподобного Нестора, вірячи, що він допоможе дитині вивчитися. І, що головне, вчитися все життя багато, старанно і завжди. Адже «користь від цього є велика», бо «Хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду».

Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування.

Ми живемо в країні під назвою Україна,вільній і незалежній державі,МИ-УКРАЇНЦІ, і нашу рідну мову, мову предків, ми повинні знати і шанувати, не дивлячись на те, що спілкуватися ми можемо будь-якою мовою. Розмовляймо рідною українською мовою! А мова у нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу. Українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. Цінуйте нашу мову, розмовляйте нашою мелодійною мовою.Українська мова – мова серця, мова ласки, мова душі, мова добра…

Традиційно, до Дня української писемності та мови, в нашій школі проводилися святкові заходи,які проводили вчителі української мови та літератури- Фастова Л.З та Сушич Т.С.. Учні 5-9,11 класів писали диктант єдності , а в ході конкурсу ім.П Яцика продемонстрували свої знання, творчі вміння.

  

Також було проведено урочисте свято у вигляді концерту,  \який підготували  під керівництвом  вчителя української мови та літератури Фастової Л.З. та вчителя музики-Ремжиної В.В. В кабінеті української мови зібралися шанувальники рідного слова. Хоч дане свято проходить щороку, та слів-віншувань, здається, знаходиться все більше, бо всі добре знають й усвідомлюють, що українська писемність – то велика невід’ємна частина духовних і культурних надбань народу, а мова – один із символів України. 

На концерті лунали прекрасні слова про нашу мову та країну У ВИКОНАННІ Рулевської Юлії, Усик Єви, Горнової Вероніки, Колтонюка Володимира та учнів 5-6,9 класу, кумедні гуморески у виконанні Шавкова Василя та Громова Олександра,дивували артистизмом Шавков Василь,Горнова Вероніка, Онищенко Анна під час ІНСЦЕНУВАННя твору. Бурхливими оплесками учні супроводжували виступ Савченко Ганни, Усик Єви, Горнової Вероніки, які виконували українські пісні. Юні мовознавці ,переглянувши концерт, зрозуміли, що розвиток нашої мови – це частина історії розвитку всього суспільства. Цьогорічне святкування доповнила електронна презентація "Я ЗНАЮ-МОВА МАМИНА СВЯТА», (яка демонструвалася між виступами) в якій містилася інформація про виникнення письма, про Кирила та Мефодія, про літописця Нестора; було розкрито нові факти про витоки нашої мови, її місце серед інших слов'янських мов, походження і розвиток . І звучало українське чисте слово!

  

Головна мета заходу - ознайомити учнів з історією України, виховувати почуття глибокої любові до української мови.

Українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. Цінуйте нашу мову, розмовляйте нашою мелодійною мовою.Українська мова – мова серця, мова ласки, мова  добра…

Як парость виноградної лози,

Плекайте мову.

Пильно й ненастанно

Політь бур'ян.

Чистіша від сльози

Вона хай буде.

Максим Рильський.

Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу - є скарбом, що передається від покоління до покоління, із уст в уста, що об'єднує минуле і прийдешнє. Мова - живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба у чистоті берегти цей нетлінний скарб.

Ще і ще раз припадімо спраглими устами до цілющого джерела рідної мови. Відчуймо неосяжну душу народу; відчуймо смуток, бо не вистачить життя, аби перепливти мовний океан. Та вірмо, що рідне слово житиме завжди. Бо воно є Вічність, воно є Правда, Добро і Краса нашого народу. Бо шлях до істини і величі лежить через слово.

 

Вчитель української мови та літератури

 КЗ «Нельгівська ЗОШ I-III» Фастова Л.З.          

 

 

Переглядів: 754 | Додав: Стахій
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту
  • ВОКТМС Софіївської СР
  • Освіта в Україні
  • Міністерство освіти і науки України
  • Софіївська сільська рада
  • КЗДО "Світлячок" с. Нельгівка
  • Цікаві факти
    Две трети жителей планеты никогда не видели настоящего снега.

    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz