Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВівторок, 14.05.2024, 12:26

Комунальний заклад "Нельгівська гімназія"

Меню сайту
Наше опитування
Ви, відвідувач нашого сайту:
Всього відповідей: 91
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Грудень » 9 » Адаптуємо дітей до школи
16:16
Адаптуємо дітей до школи

Збиратися разом – це початок,

 триматися разом – це процес,

 працювати разом – це успіх.

Ф.Форд

    Підготовка дитини до школи – це складний багатогранний процес. Щоб успішно готувати майбутніх учнів до школи, тобто успішно розв’язувати головне завдання дитячого садка як першої ланки системи народної освіти, навчально-виховна робота має вестися планомірно і послідовно. А для вирішення цієї проблеми в першу чергу необхідна тісна взаємодія між педагогами школи і дитячого закладу.

     Видатний психолог Д.Б.Ельконін підкреслював невід’ємний зв'язок  періоду старшого дошкільного та молодшого шкільного віку, поєднував їх в «єдину епоху людського розвитку, яка називається дитинством».

    Наступність має спрямовуватись на створення умов для реалізації в педагогічному процесі ДНЗ і школи єдиної динамічної перспективної системи виховання та навчання, в продовженні педагогами того фізичного, психічного, соціального, мовленнєвого розвитку дитини, яким забезпечує довкілля. В плані наступності, яка існує між ДНЗ «Світлячок» та КЗ «Нельгівська ЗОШ І – ІІІ ступенів», основними завданнями є забезпечення кращої підготовки та безболісної адаптації дошкільнят до навчання в молодших класах школи та вдосконалення фахової майстерності педагогів, налагодження дружніх та ділових стосунків між колективами.

   Для виконання цих завдань в серпні було підписано договір та розроблено план співробітництва між ДНЗ і школою, а також проведено спільну педраду, під час якої вчителі й вихователі ознайомились з планом роботи ШМО вчителів початкових класів та вихователів ДНЗ на 2014-2015 навчальний рік та затвердили індивідуальні теми самоосвіти педагогів. Крім методичної роботи заплановано взаємовідвідування педагогами уроків та занять. На уроках в 1 класі вихователі відслідковують, як навчаються випускники «Світлячка» в школі, а вчителі, відвідуючи заняття в ДНЗ, в свою чергу глибше розуміють завдання, зміст та методи роботи дошкільного закладу, що допомагає їм у виборі методів навчально-виховної роботи. Протягом першого семестру було відвідано заняття з математики та грамоти, що дало можливість вчителям  (Олійник Н.В., Воленко А.О.) ближче ознайомились з специфікою навчально-виховного процесу в дошкільному закладі, та відкриті уроки в 1, 2 і 3 класах (відвідали Громут М.М., Злат’єва Л.І., Захаревич К.В.).

 

         

       На засіданнях ШМО було розглянуто такі важливі методичні питання: науково-методичне забезпечення впровадження Державного стандарту початкової школи, використання нетрадиційних форм роботи як засіб формування комунікативної компетентності учнів початкових класів школи та вихованців ДНЗ; проведено психологічний тренінг «Як подолати конфлікт», круглий стіл «Поведінка дитини в складних ситуаціях».

       Крім взаємовідвідування і методичної роботи, педагоги ДНЗ  і школи влаштували спільну виставку малюнків «Я люблю свою родину, рідне місто, Україну». Нещодавно в КЗ «Нельгівська ЗОШ І – ІІІ ступенів» пройшло свято рушничка «І на тім рушничкові оживе все знайоме до болю», підготовлене учасниками навчально-виховного процесу ДНЗ та школи. Вихователі планують екскурсії старших дошкільнят до школи з метою ознайомлення з приміщенням школи, класної кімнати, бібліотекою, спортзалом. В перспективі заплановано провести педагогічно-батьківські збори на тему: «Завдання ДНЗ та сім’ї у підготовці дітей до школи», батьківську конференцію «Моральне виховання дітей», спільне свято, присвячене Міжнародному Жіночому дню.

          Педагоги дитсадка та школи у своїй роботі завжди пам’ятають слова В.Сухомлинського: «Школа не повинна вносити різкого перелому в життя дитини: нехай, ставши учнем, дитина продовжує робити сьогодні те, що робила вчора. Нехай нове починається в житті поступово і не збентежує лавиною переживань».

 

Катерина Захаревич, завідувач ДНЗ «Світлячок»

Наталя Степаненко, вчитель початкових класів 

    

Переглядів: 609 | Додав: Стахій
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту
  • ВОКТМС Софіївської СР
  • Освіта в Україні
  • Міністерство освіти і науки України
  • Софіївська сільська рада
  • КЗДО "Світлячок" с. Нельгівка
  • Цікаві факти
    На каждого жителя нашей планеты приходится более 200 миллионов насекомых.

    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz