Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 29.04.2024, 05:49

Комунальний заклад "Нельгівська гімназія"

Меню сайту
Наше опитування
Ви, відвідувач нашого сайту:
Всього відповідей: 91
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Лютий » 28 » ДЗВЕНИТЬ СТРУМОЧКОМ РІДНА МОВА
19:55
ДЗВЕНИТЬ СТРУМОЧКОМ РІДНА МОВА

Як нема без зірок небозводу,

Як блакиті без сонця нема,

Так і мови нема без народу,

І народу без мови нема.

В. Забаштанський

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку, виховуючи справжню людину, кожен із нас повинен передусім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб – Мова.

Люди говорять різними мовами. Але, на жаль, філологи застерігають, що в ХХІ столітті щонайменше 40% цих мов вимруть. А це – страшна втрата для людства, бо кожна мова – це геніальний прояв людського духу. Мовна різноманітність – це унікальна річ, і втрата кожної мови збіднює світ. Щоразу, коли ми втрачаємо якусь мову, ми втрачаємо унікальне бачення світу.

Ми знаємо, що, на жаль, історія святкування Міжнародного дня рідної мови має дуже трагічне начало. Тобто, святкуємо ми цей день з присмаком гіркоти. Це один із тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частинкою свого великого народу, посіяти у своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови.

Традиційним для нашої школи є свято рідної мови, яке ми щорічно відзначаємо 21 лютого. При відзначенні Дня рідної мови проводилися різноманітні заходи: мовні години, бесіди, години спілкування, родинне свято: «Без рідної мови, без пісні, без мами збідніє, збідніє земля назавжди». І як завершення свята – шкільний театр, який разом з учнями підготували вчителі Воленко А. О. та Авекіна М. М. На початку дійства вчитель української мови та літератури Фастова Л. З. у вступній бесіді з учнями школи заінтригувала всіх питанням про те, яке багатство є у кожного з нас. Але школярі кмітливі і зразу здогадалися, що це – Мова.

Найактивнішими та найартистичнішими у ході свята виявили себе учні Дьяволюк Ангеліна, Громов Олександр, Шавков Микита (5 клас), Онищенко Анна, Шавкова Анастасія (7 клас) , Шавков Василь, Рулевська Юлія, Солодовник Сніжана (8 клас) Зубков Захар (9 клас), Рулевська Анастасія, Волосюк Андрій (10 клас).

І як завжди, незрівнянною у співах була Бондаренко Сніжана. Всі діти були нагороджені оплесками глядачів, похвалою від вчителів та грамотами від адміністрації школи.

Кожному у дар Божий дана мова. Ми не завжди собі уявляємо те, яке багатство є у кожного з нас, його ми не завжди помічаємо, не завжди цінуємо. Не можна ходити по рідній землі, не зачаровуючись виплеканою народом у віках рідною мовою.

Хочеться, щоб від сьогоднішнього дня залишилося у серцях  хоча б одна краплинка любові до рідної мови, щоб всі пам’ятали про те багатство, яке є у кожного з нас, і багатство це – наша рідна мова.

 

Юлія Рулевська,

Кореспондент шкільної газети

КЗ «Нельгівська ЗОШ І-ІІІ ступенів»

Переглядів: 649 | Додав: Стахій
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Друзі сайту
  • ВОКТМС Софіївської СР
  • Освіта в Україні
  • Міністерство освіти і науки України
  • Софіївська сільська рада
  • КЗДО "Світлячок" с. Нельгівка
  • Цікаві факти
    Ежедневно мы теряем 85.000 нервных клеток, а новых создается всего 50.

    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz