Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВівторок, 14.05.2024, 07:40

Комунальний заклад "Нельгівська гімназія"

Меню сайту
Наше опитування
Ви, відвідувач нашого сайту:
Всього відповідей: 91
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Грудень » 2 » І на тім рушникові оживе все знайоме до болю…
19:47
І на тім рушникові оживе все знайоме до болю…

     Духовна скарбниця українського народу є надзвичайно багатоманітною. Одним із її невід’ємних елементів є вишиваний рушник – традиційний атрибут народних свят: весілля, хрещення, зустрічі та проводів гостей тощо. Орнамент на рушниках зображається у вигляді трикутників, ромбів, квадратів, стилізованих постатей людей, птахів, звірів, дерев. Вишивка є духовним символом нашого народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Вона приваблює красою кольорів та їх сполучень, різноманіттям орнаментів та високим рівнем майстерності. Краса вишиваних рушників промовляє до найтонших струн дитячих сердець, будить почуття прекрасного, бажання і собі створити щось схоже, відчувати та розуміти голос народних традицій.

     З метою ознайомлення дітей з символічним значенням рушника, традиціями та звичаями, пов’язаними з ним, виховання в підростаючого покоління глибоких почуттів любові до батьків, Батьківщини, народних звичаїв, пошани до праці, 27 листопада у Нельгівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів було проведено Свято рушника. У ньому взяли участь молодші школярі та вихованці дитячого навчального закладу «Світлячок» с. Нельгівка. Свято готували вчитель початкових класів Степаненко Наталя Іванівна та вихователі дитсадка Злат’єва Лариса Іванівна та Громут Марина Михайлівна. Майже всі учасники заходу були одягнені в українські національні костюми.  На столі на вишитому українському рушнику лежав величний коровай, адже хліб-сіль – це одвічні символи гостинності українського народу. Поруч – ікони, вишиті полотна та серветки.

     Діти з захопленням співали пісні про рушник, танцювали, відтворювали сцени з життя українського народу (сватання, весілля, проводи в армію тощо), невід’ємним елементом яких є вишитий рушник.

   

     Вихованці садка та молодші школярі із задоволенням виконували свої ролі, співали пісні, танцювали, розповідали вірші. Дошкільнята мали змогу побувати в школі, познайомитись зі своїми майбутніми вчителями, побачити своїх друзів, які ще нещодавно ходили до садочка, а зараз є учнями школи, та разом з ними виступити перед глядачами (батьками, вчителями, учнями, вихованцями ДНЗ). Це допомогло у створенні позитивного іміджу школи перед майбутніми першокласниками та формуванню у них бажання стати членами дружньої шкільної родини.

Хай сторона моя багата
Красива квітами й людьми
Найкраща в світі рідна хата
Під ясеновими крильми
У
ній тепло і очі мами,
І доброта її руки
.
А над смутними образами

Горять барвисті рушники.

Станіслав Захаревич,

секретар КЗ "Нельгівська ЗОШ І-ІІІ ступенів"

 

  Вихованці ДНЗ "Світлячок"

  Молодші школярі

        

Переглядів: 745 | Додав: Стахій
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту
  • ВОКТМС Софіївської СР
  • Освіта в Україні
  • Міністерство освіти і науки України
  • Софіївська сільська рада
  • КЗДО "Світлячок" с. Нельгівка
  • Цікаві факти
    Бобер, вдохнув один раз, может проплыть под водой 800 метров.

    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz