Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 27.04.2024, 06:34

Комунальний заклад "Нельгівська гімназія"

Меню сайту
Наше опитування
Ви, відвідувач нашого сайту:
Всього відповідей: 91
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Березень » 3 » Мова-інтелектуальний портрет народу,його душа
13:41
Мова-інтелектуальний портрет народу,його душа

                   Берегти її,плекати

Буду всюди й повсякчас,-

Бо ж єдина – так, як мати, -

Мова в кожного із нас

  Найбільше й найдорожче добро кожного народу – це його мова, бо вона не що інше, як жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування.

У світі існує понад шість тисяч мов, кожна з них неповторна. Як не існує веселки без різнобарв’я кольорів, так не існує людства без барвистого вінка мов, однією з кращих квіток якого є наша рідна українська мова. А тому 21 лютого 2019 року в КЗ «Нельгівська ЗОШ I-II ступенів» було проведено святковий захід,а також  Брейн-ринг- «Мова рідна,слово рідне!»  присвячений Міжнародному Дню рідної мови, який увесь світ святкує цього дня. Дійство відбулося під керівництвом учителя української мови та літератури Фастової Л.З., у ньому взяли участь учні 5-9 класів.Дві команди учнів  «Дивослово» та «Мовознавці» активно змагалися в різних конкурсах,а також до свята виготовляли стіннівки,придумували казки про Частини мови, малювали карту міста Лексикологія... Учні в національному вбранні виконували українські пісні – народні та сучасні:«Червона калина», «Веселкова», «Рідна мова»,  «Пісня солов’їна».Переглянули презентації до свята. Глядачі в залі були вражені гарним і зворушливим декламуванням віршів, майстерно розіграними сценками. Додало  всім настрою інсценування  смішних  гуморесок. Найактивнішим учасникам свята стали:  Савченко Ганна, Усик Єва, Усик Василина, Онищенко Анна,Марков Артем, Шавков Микита, Горнова Вероніка,Громов Олександр,Лузіна Влада,Рулевський Олександр,Дьяволюк Ангеліна, Шавкова Анастасія, яких по завершенню дійства було нагороджено грамотами. Не обійшли нагороди і команд учасників.Команда «Дивослово»  посіла 1 місце,а «Мовознавці»-2 місце.

 Закінчився брейн-ринг.Пройде час,ми станемо дорослими і хочеться,щоб  зростали ми в ріднім краї,з рідним словом,і щоб ніхто ніколи не цурався української мови,бо ніхто не має права забувати своєї мови рідної ніде,як ті пісні,які співала матуся,і як наше дитинство золоте.

  Хочеться вірити, що такі заходи донесуть до людей важливість використання української мови. Бо чого ж ми варті в світі без рідної мови? Вона є скарбницею усіх духовних надбань, оберегом наших звичаїв і традицій ,запорукою інтелектуального розвитку  в загальнолюдському житті. І ми , молоде покоління українців, повинні берегти і шанувати цей великий скарб, розумно збагачувати, щоб передати мудрість пращурів і сучасників майбутнім нащадкам:

                                    От тому- плекайте, діти,

                                     Рідненькую мову        

                                     І учіться говорити

                                     Своїм рідним словам.

 

                                               Онищенко Анна –шкільний кореспондент.

Переглядів: 464 | Додав: Стахій
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту
  • ВОКТМС Софіївської СР
  • Освіта в Україні
  • Міністерство освіти і науки України
  • Софіївська сільська рада
  • КЗДО "Світлячок" с. Нельгівка
  • Цікаві факти
    Если у вас одна ноздря закрыта в течение 72 часов, вы будете медленно терять способность видеть цвета.

    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz