Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 27.04.2024, 05:54

Комунальний заклад "Нельгівська гімназія"

Меню сайту
Наше опитування
Ви, відвідувач нашого сайту:
Всього відповідей: 91
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Листопад » 22 » Наша мова-мова вічної землі, Наше слово-слово вічного народу!
21:36
Наша мова-мова вічної землі, Наше слово-слово вічного народу!

«Мова - це наша національна ознака,

у мові - наша культура, сутність нашої свідомості»

Іван Огієнко

Уже традиційно в  листопаді в нашій школі урочисто проходить Тиждень української мови, приурочений до Дня української писемності та мови, який всі українці світу відзначають 9 листопада. Цього року цікаві заходи тривали  з 13листопада по 17 листопада.  Найрізноманітніші заходи з нагоди Дня писемності тривали упродовж тижня. Це і конкурси, й виставки, і концертні програми, і просто змагання, а також цікаві уроки про скарби рідного слова, тематичні лінійки, класні години.Під час проведення Тижня української літератури в школі було по-дитячому весело.по-справжньому цікаво,по-українськи щиро! Байдужих ніхто не помітив!

Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять  видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є, вшанувати пам'ять видатного діяча нашого народу - Нестора Літописця.

Метою проведення тижня є створення українського мовленнєвого середовища, що дозволить учням реалізувати знання, отримані на уроках української мови, в активному мовленнєвому спілкуванні; популяризація українського слова; розширення творчих можливостей учнів та виявлення обдарованих дітей.

Головне завдання вчителя, як відомо, навчити дитину, зацікавити тим чи іншим матеріалом, пояснити незрозуміле, пробудити інтерес до невідомого. Саме над цим і працюють учителі – словесники КЗ «Нельгівська ЗОШ I-IIIступенів Фастова Л.З.,Сушич Т.С

Тиждень української мови та літератури проходив за планом, із яким учні були ознайомлені заздалегідь, щоб підготуватися.

Для учнів  школи під керівництвом Фастової Л.З.та Сушич Т.С.. були проведені літературні вікторини, які дали можливість перевірити знання, ерудицію школярів, а для когось це була можливість дізнатися щось нове.

Також протягом тижня діти мали можливість переглянути відеофільм про  видатного діяча-Нестора Літописця.

Учні 5-9,11 класів  підготували інформаційні плакати про рідну мову, про життя і творчість Нестора Літописця.

Найбільше всіх захопив мовно-літературний турнір під назвою «Рідна мова, рідне слово…».

З нагоди відкриття Тижня української мови  учні  виготовили  стіннівку на тему : «Наша мова- мова вічної землі,Наше слово-слово вічного народу…!»  . Саме назва цього колажу й стала девізом усього тижня.

13 листопада пройшла загальношкільна лінійка, на якій заступник директора з навчально-виховної роботи Л.З.Фастова урочисто оголосила про відкриття Тижня української мови, ознайомила з основними заходами, закликала брати активну участь як учнів, так і вчителів. А також розповіла про заснування Дня української писемності та мови, якому й присвячено проведення предметного тижня з української мови.

14 листопада відбувся мовознавчий КВК між учнями 9 та 11 класів «Мово українська, гордосте моя!», який підготувала і провела Л.З.Фастова. У цікавій формі проходили змагання між командами «Оратори» та «Діти України».  Перемогу отримала команда «Діти України» (9клас), показавши гарні та ґрунтовні знання з предмету. . Присутні отримали приємні враження та гарний настрій. В цей же день  класними керівниками були проведені виховні години: «Рідна мова солов’їна!», «Нащадки Кирила і Мефодія», «Історія народних свят і обрядів», «Відомі українці».

 15 листопада пройшов конкурс читців-декламаторів «З Україною в серці». На конкурсі школярі мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідного слова. Кожен учасник намагався донести до слухачів красу і силу художнього слова, авторський задум та свої переживання й почуття. Але, як і в кожному конкурсі, було визначено кращих із кращих. Переможцями стали такі учні: Усик  Єва, Горнова Вероніка,Онищенко Анна,Шавков Василь,Рулевська Юлія.

16 листопада бібліотекар школи Авекіна М.С. організувала тематичну виставку художньої, наукової, публіцистичної літератури про українську словесність «Слова… В вас мудрість вічна і любов жива». Вчителі-словесники Л.З.Фастова та Сушич Т.С.  разом з учнями підготували літературну газету «З історії виникнення письма». Вже у перший день Тижня української мови учні 5-9,11 класів активно долучились до конкурсу «Поетичний зорепад», завданням якого було скласти власний вірш про мову. Оригінальністю та майстерним виконанням роботи відзначилися учні    9,11   класу, 5 класу, 6 класу  8 класу.

Учні 5-8класу  були учасниками круглого столу «О слово рідне, хто без тебе я?», котрий було організовано та проведено бібліотекарем школи  М.С.Авекіною.. Цікавим і захоплюючим було мовне змагання серед найсильніших учнів 9 класу, проведене вчителем української мови та літератури  Л.З.Фастовою у рамках мовознавчого турніру знавців-словесників «Як парость виноградної лози, плекайте мову…». Почесний титул «Знавець української мови» отримала Рулевська Юлія . У ході змагання було проведено гру з вболівальниками, кожен учасник заходу висловив думку « Чи потрібно вивчати українську мову?»  Учасників заходу директор школи Олійник Н.В. привітала зі святом української писемності та мови і сказала, що мова - одне з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Мова – це душа нації, її генетичний код, у її глибинах народилося багато того, чим може гордитися наш народ. Вона закликала учнів гордитися тим, що ми українці, що ми розмовляємо українською мовою, берегти, плекати її і передати у спадок своїм нащадкам. Цікава мовознавча вікторина «Плекаймо рідну мову» відбулася у 5,6 класі, котру підготувала та провела з учнями вчитель української мови та літератури Т.С.Сушич. Захід не залишив поза увагою жодного учня. А девізом свята був заклик, дібраний самими учнями «Бережімо рідну мову!». Саме сьогодні, в нелегкий час для нашої держави, а особливо для її мови, ці слова, промовлені з дитячих вуст, звучали особливо актуально.

 

У рамках закриття Тижня української писемності та мови на черговій лінійці 17 листопада  відбулася й церемонія нагородження переможців різних конкурсів, змагань. Ними стали учасники 5 -9,11 класів, кожен з яких так чи інакше долучився до проведення заходів. Зі словами вдячності за участь, підтримку і розуміння до глядачів звернулась вчитель української мови та літератури Фастова Л.З. Вона вручила Грамоти і Подяки активним учасника та переможцям. Лариса Захарівна  наголосила  на тому, що наш народ – єдиний, його мова – це велика основа для єдності всієї держави, єднання минулого і майбутнього покоління. Вона побажала усім любові, щастя, взаємного розуміння і допомоги, щоб жити за Словом, з якого почалася Україна,а ще  побажала всім утверджувати рідну мову та оберігати її.

 

Вікторія Ремжина, 

керівник шкільного методичного об’єднання

вчителів гуманітарних дисциплін

КЗ «Нельгівська ЗОШ І-ІІІ ступенів»

Переглядів: 904 | Додав: Стахій
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Друзі сайту
  • ВОКТМС Софіївської СР
  • Освіта в Україні
  • Міністерство освіти і науки України
  • Софіївська сільська рада
  • КЗДО "Світлячок" с. Нельгівка
  • Цікаві факти
    Венера единственная планета Солнечной системы, вращающаяся против часовой стрелки.

    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz