Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 15.05.2024, 00:31

Комунальний заклад "Нельгівська гімназія"

Меню сайту
Наше опитування
Ви, відвідувач нашого сайту:
Всього відповідей: 91
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Лютий » 26 » Сміття: зменшуй, повторно використовуй, переробляй
19:23
Сміття: зменшуй, повторно використовуй, переробляй

Форум Костромских Джедаев / А вы пойдете на субботник?Якщо людина не зробить так,

щоб на Землі стало менше сміття, 

то сміття зробить так,

що на Землі стане менше людей

    В лютому пройшла обласна олімпіада з екології, в якій брав участь учень  нашої школи Желябін Назарій (11 кл.). Він вже вдруге представляв наш район на ІІІ етапі, де здобув ІІІ місце. Для участі в олімпіаді був підготовлено проект. Тема проекту – це одне із найактуальніших екологічних питань сьогодення – проблема побутових відходів в сільській місцевості.

     Кожен житель Землі є споживачем природних благ. Але мало хто замислюється, як усі ці зручності впливають на довкілля та екологію. Адже саме вони і спричиняють збільшення обсягів сміття та його негативний вплив на екологію планети та регіону. Кожен повинен замислитися над тим, як максимально ефективно використати сміття та мінімізувати його вплив на довкілля. Надзвичайно актуальна дана проблема і для нашої держави, яка є аутсайдером в питанні утилізації та вторинного використання відходів.

     Спалювання сміття стає основним джерелом забруднення повітря. Коли ж сміття просто закопують у землю, відбувається забруднення ґрунтових вод, утворення метану, просідання ґрунту. За даними експертів, наразі в Україні 130 тисяч гектарів земельної площі зайнято сміттєзвалищами, на яких зберігається 35 мільярдів тон твердих відходів. Щороку в країні створюється 12 тисяч несанкціонованих сміттєсховищ, оскільки полігонів для сміття просто не вистачає (нині у нас є понад 700 сховищ твердих побутових відходів, а ще 500 потрібно збудувати). З усієї маси сміття утилізації або переробці підлягає лише 3%. Іноземні фахівці вважають, що через два-три роки Україні загрожує справжня сміттєва катастрофа. Те, що вона невпинно наближається, можемо побачити вже сьогодні - міські сміттєзвалища переповнені, їх межі наблизилися впритул до житлових масивів. У нашій сільській місцевості ми спостерігаємо картину ще жахливішу: під кожним кущем - несанкціонований смітник. Пет-пляшками та поліетиленом рясно усіяні береги наших річок.

     Значну частину нашої уваги ми приділили вивченню   вмісту сміття,  його кількості та  способів утилізації. Ми розробили рекомендації для учнів та батьків щодо зменшення впливу відходів на навколишнє середовище. Дотримання рекомендацій певною мірою зменшить кількість ТПВ, що потрапляють в навколишнє середовище та руйнують його, негативно впливають на стан здоров´я населення, викликають отруєння та ракові захворювання.

     Своїми рекомендаціями ми прагнемо поділитися з жителями нашого району:

  1. Відходи будівництва та будівельне сміття використовуйте як вторинний матеріал.
  2. Харчові відходи, очистки овочів та фруктів згодовуйте тваринам.
  3. Листя та інші органічні відходи використовуйте для компостування (як добриво).
  4. Не купуйте нічого зайвого — тільки те, що вам справді необхідно.
  5. Збираючись у магазин за покупками, не забудьте взяти пакет або господарську сумку, щоб не купувати нові пакети, які потім доведеться викидати.
  6. Купуйте товари в економній упаковці. Наприклад, соки краще купувати в картоні, а не в склі або пластику.
  7. Намагайтеся не купувати одноразовий посуд. При тепловому нагріванні він шкодить здоров’ю. Їжте та пийте зі скляного посуду.
  8. Замість звичайних батарейок користуйтеся багатозарядними акумуляторами. Один акумулятор замінить 400 батарейок (це допоможе і заощадити кошти).
  9. Ремонтуйте поламані речі – вони вам ще послужать.
  10. Не викидайте сміття на вулиці. Викидайте його в урни. У випадку її відсутності, віднесіть сміття додому.
  11. Намагайтеся використовувати техніку, яка працює без батарейок.
  12. Купуючи батарейки, звертайте увагу на надпис та купуйте з надписом «без ртуті», «без кадмію»; ціну  та термін придатності.
  13. Склотару здавайте до пунктів прийому або обмінюйте в магазинах. Купуйте напої у пляшках багаторазового використання і здавайте порожню тару.
  14. Речі, які вам не потрібні, віддайте тим, кому вони стануть у нагоді.
  15. Знайдіть застосування старим речам.  Купуйте “довгострокові” товари і зведіть до мінімуму споживання продукції одноразового використання.
  16. Сортуйте і здавайте макулатуру, пластикові пляшки, скло тощо.

     За будь-яких умов у боротьбі зі сміттям вирішальну роль відіграє особисте ставлення кожного з нас до цієї проблеми. До проблеми відходів необхідно ставитись згідно з правилом «З-R» (від англ. Reduce, Reuse, Recycle): зменшуй, повторно використовуй, переробляй. 

     Але те, наскільки чисті  будуть наші вулиці, залежить від влади, а  найбільше - від кожного з нас, від нашої культури та бережливого ставлення до природи. Кожен громадянин повинен сприяти вирішенню даної проблеми, критично переглянувши й змінивши структуру свого споживання, відповідально ставлячись до придбання нових і використання наявних предметів побуту.

 

    А ЩО ОБИРАЄШ ТИ?

 

             

          ЦЕ?                               ЧИ             ЦЕ?

Сидоренко О. С., вчитель біології та екології

КЗ «Нельгівська ЗОШ І-ІІІ ступенів»

Переглядів: 1448 | Додав: Стахій
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Друзі сайту
  • ВОКТМС Софіївської СР
  • Освіта в Україні
  • Міністерство освіти і науки України
  • Софіївська сільська рада
  • КЗДО "Світлячок" с. Нельгівка
  • Цікаві факти
    В лимоне содержится больше сахара,чем в клубнике.

    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz