Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 04.05.2024, 18:16

Комунальний заклад "Нельгівська гімназія"

Меню сайту
Наше опитування
Ви, відвідувач нашого сайту:
Всього відповідей: 91
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Грудень » 2 » З Днем української мови і писемності
15:18
З Днем української мови і писемності

Мій край чудовий – Україно!
Тут народились ти і я.
Тут над ставком верба і калина,
Чарівна пісня солов’я.
Все найдорожче в цілім світі,
Бо тут почався наш політ
Цвітуть волошки сині в житі,
Звідсіль ведуть дороги в світ.
А найдорожча рідна мова –

 

          Ми – українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною мовою. А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа нашого народу.

Земля українська стародавня, така ж давня, і наша мова. Учені довели, що вік нашої мови – 7 тисяч років. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула.

Для нас рідна мова – це не тільки дорога спадщина, яка об'єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

          Традиційно День української писемності та мови щорічно відзначається в Україні 9 листопада.в цей день вшановують пам'ять Преподобного Нестора-Літописця – монаха Києво-Печерського монастиря, першого давньоруського письменника і літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Він традиційно вважається одним з авторів "Повісті минулих літ".  Раніше існувала традиція 9 листопада, коли батьки відводили дітей в школу, а потім йшли до церкви: поставити свічку перед образом Нестора-Літописця і помолитися, щоб він допоміг дитині в навчанні. День української писемності та мови щорічно відзначається в Украї

          В   нашій школі  відзначили День української писемності та мови 7 листопада. У програмі святкування було чимало цікавих заходів. На першому уроці в 5-6 класі вчитель  української мови Фастова Л.З. провела культурно-освітній ранок «Найдорожча рідна мова джерельцем радісно дзвенить». Цього святкового дня також відбулося урочисте відкриття шкільного конкурсу знавців рідної мови імені Петра Яцика у кабінеті української мови і літератури, де зосереджено виконували завдання делеговані від класів учні, знавці мови. На четвертому уроці учні 8 – 9 класу  демонстрували рівень знань української мови долучившись до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

           Учні 5-9 класів прийняли участь у конкурсі агітаційних плакатів «Збережемо чистоту рідної мови!». 

 Ті, хто взяли участь у заходах, присвячених Дню української писемності та мови, зрозуміли, що знання рідної мови та вміння нею користуватися – це шлях до всебічного розвитку людини. Пам’ятаймо слова відомого грецького філософа Сократа: «Заговори, щоб я тебе побачив».

        Родзинкою свята в школі стало проведення пізнавального брейн-рингу “Слово до слова –зложиться мова!,” який поєднали з фестивалем – конкурсом української пісні: «Пісня – душа народу». Головна мета заходу- показати всю красу та велич української мови через прислів’я, приказки,через різнобарвність української пісні, що в свою чергу сприяє об’єднанню учнівського колективу та вихованню справжніх патріотів.

          У пізнавальному  брейн-ринзі  взяли участь учні 5 – 9 класів. На конкурс були представлені різноманітні  конкурси ,в яких змагалися капітани двох команд: перша- «Літерки»(Колтонюк В.,Горнова В.,Савченко Г.,Усик В. Онищенко Р)та  друга команда-« Рідне слово»(Дьяволюк А.Шавков М.Фірсов Д.Рулевський О.Усик Є.)  , де виконувалися індивідуальні  та групові роботи.Не залишилися осторонь і вболівальники,які своєю активністю додавали балів командам.Найактивнішим вболівальником за ріщенням компетентного  журі (Олійник Н.В. та .Степаненко Н.І.) став Марков Артем-учень 7 класу.       

         Активно аплодували глядачі переможцям – команді «Літерка».       Дівчатка школи задушевно виконали пісні: « Українська мова», «Мова єднання»,«Україна - перлина»,  «Вдалині за річкою…», «А ми дівчата з України», « Ми Вкраїни діти» і  особливо схвилювало дітей та вчителів мелодійне виконання пісні: «Десь по світу..»,яка стала апофеозом свята,яку виконували Усик Єва та Усик Василина,Савченко Ганна,Горнова Вероніка-учениці 6-7 класу. 

 Поки житиме українське слово й пісня в устах народу, доти житиме й сам народ. Цей висновок зробили всі учасники свята, яке насправді виховує почуття любові до української мови, гордості за нашу рідну Україну, за людей, які мають таку багату спадщину.

Переглядів: 371 | Додав: nata06121966
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
  • ВОКТМС Софіївської СР
  • Освіта в Україні
  • Міністерство освіти і науки України
  • Софіївська сільська рада
  • КЗДО "Світлячок" с. Нельгівка
  • Цікаві факти
    Венера единственная планета Солнечной системы, вращающаяся против часовой стрелки.

    Copyright MyCorp © 2024
    Конструктор сайтів - uCoz